konut satın alırken karşılanan maliyetler2

Konut Satın Alırken Karşılaşabileceğiniz Maliyetler

Konut satın alırken, satın alma işleminin her aşamasında karşınıza pek çok farklı ek maliyet çıkabilir. Hayalinizdeki evi satın alma süreci hayatınızın en önemli yatırımlarından birisi olarak görülebilir. Konu satın alma süreci yalnızca evin satış fiyatından ibaret olmamaktadır.

Karşınıza çıkması muhtemel olan ek maliyetleri önceden bilmek, bütçenizi daha doğru planlamanıza ve beklenmedik sürprizlerle karşılaşmanızın önüne geçebilmektedir. Konut satın alırken karşılaşabileceğiniz masrafları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Emlakçı Komisyonu

Konutunuzu bir emlakçı vasıtasıyla aldıysanız, satışın tamamlanmasının ardından emlakçıya ek bir ücret ödemeniz gerekir. Ülkemizde emlakçı komisyonu satış bedelinin %2’si + KDV olarak belirlenmiştir.

2- Konut Kredisi Masrafları

Bu ek maliyet yalnızca belli bir kesim için geçerlidir. Birçok insan konut alımı yapacağında banka kredisine başvurmaktadır. Konut kredisi çekme esnasında yalnızca faiz oranı değil, banka tarafından da talep edilen ek masraflar göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Kredi ile gelen ek maliyetler; DASK, konut sigortası, ekspertiz ücreti, hayat sigortası ve kredi tahsis ücreti şeklindedir. Konut sigortası DASK’a ek olarak bankalar tarafından istenen bir sigorta koşuludur.

Kredi çekmek için zorunlu deprem sigortası yani DASK zorunlu tutulmaktadır. Bu maliyet yaklaşık 1000 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebilir. Banka, evin gerçek değerini belirleme konusunda sizlerden ekspertiz raporu istemektedir. Bu raporun bedeli ise ortalama 3.500 TL ile 7.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kredi tahsis ücretinde ise çekilen kredi miktarının %0.5’i oranında alınmaktadır.

3- Tapu Harcı ve Diğer Tapu İşlemleri Gibi Maliyetler

Konut satın alırken karşılaşması muhtemel olan masraflardan birisi de tapu harcıdır. Ülkemizde tapu harcı, konutun satış bedelinin %4’ü oranında hesaplanmakta ve genel olarak alıcı ile satıcı arasında %2 + %2 şeklinde dağılımı yapılmaktadır. Tarafların arasında farklı bir anlaşma mevcut değilse bu oranlar tamamen alıcı tarafından ödenmektedir.

Sayılabilecek diğer tapu işlemleri masrafları ise döner sermaye bedeli ve tapu müdürlüklerinde yapılan ek hizmet bedelleri şeklindedir. Döner sermaye bedeli yaklaşık olarak birkaç yüz TL civarında olabilmektedir. İlk etapta bu masraflar küçük gibi görünse de toplandığında ciddi rakamlara ulaşılabilmektedir.

konut satın alırken karşılanan maliyetler
konut satın alırken karşılanan maliyetler

4- Tapu Kayıt Ücreti

Konutunuzu kredi ile satın aldıysanız, banka tarafından konut üzerine konulan ipoteğin tapu kaydına işlenebilmesi adına ipotek tesis ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra site içerisinde bir konut aldıysanız her ay ödemeniz gereken bir aidat bulunabilir. Ayda tutarları genel olarak site tarafından apartman sakinlerine sunmuş olduğu hizmetlere göre değişiklik göstermektedir.

İnternet ve TV abonelikleri için kurulum ve aktivasyon ücretleri de bu ücrete tabii tutulabilir. Elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri üzerinize alacağınız da güvence bedeli de ödemeniz gerekebilmektedir.

5- Taşınma ve Yerleşme Giderleri

En satın alımını gerçekleştirdikten sonra bazı ek masraflar gün yüzüne çıkabilmektedir. Bu masraflar genel hatlarıyla taşınma, dekorasyon ve tadilat giderleri olarak söylenebilir. Şehir içi taşıma firmasının ücreti yaklaşık 15.000 TL ile 30.000 TL aralığındadır. Tadilat ve boya masrafları, yeni mobilya ya da beyaz eşya alımı ve apartman aidatı da sayılabilecek gider kalemleri içerisindedir.

6- Belediye Harçları ve Vergiler

Konut alımı esnasında karşılaşması muhtemel olan vergiler arasında emlak vergisi de bulunmaktadır. Konut satın aldıktan sonra belediyeye bildirimde bulunarak, bu bildirimin ardından yıllık emlak vergisi ödemeniz gerekmektedir. Büyükşehirlerdeki emlak vergisi oranları binde 2 ve diğer şehirlerde binde bir oranında olacak şekilde belirtilmiştir.

Konut Satın Alırken Karşılaşabileceğiniz Maliyetler” te bir düşünce

  1. Pingback: Taşınmaz Yönetiminde Hukuki Dil - Mülk Takibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir