Kiracı ve ev sahibi arasında olan ilişki, günümüzde son derece hassas bir süreç içerisinde ilerlemektedir. Sağlıklı ve güçlü bir iletişim kurmak için doğru iletişim stratejilerini uygulamak gerekmektedir. Bu iletişim süreci doğru şekilde yönetildiğinde hem ev sahibi hem de kiracı için huzurlu ve uzun vadeli bir sürecin başlangıcı olmaktadır.
Ancak doğru şekilde yönetilmeyip, iletişim eksiklikleri ve yanlış anlaşılmalar sebebiyle bu süreç olumlu şekilde ilerleyebilir. Bunun için yapılması gerekenler iletişim stratejilerini kiracı ve ev sahibi açısından iyi şekilde benimsemek olmaktadır.
Zamanında Geri Dönüş Yaparak İlişkiye Güçlendirme
Zamanında iletişim, karşılıklı memnuniyeti artıracağı için sorunların büyümesini de direkt olarak engeller. Kiracı veya ev sahibi fark etmeksizin doğru zamanda verilen geri dönüşler karşılıklı güveni artırmaktadır. Kiracı ev sahibine bakım ve onarım konusunda bir talepte bulunduğunda ev sahibi hızlıca yanıt vererek ilgisini göstermelidir. Kiracılar ise ev sahiplerine kira ödemelerini düzenli şekilde yaparak mevcut sorumluluklarını bilmelidir.
Kiracı ve ev sahibi arasında zaman içerisinde fikir ayrılıkları görülebilir. Bu anlaşmazlıklar yaşandığında süreci sağlıklı bir şekilde ilerletebilmek için sakin kalmak ve çözüm odaklı olmak önemlidir. Bu anlaşmazlıkların yönetimini sağlamak adına sorunları büyütmeden sakin bir şekilde konuşmanız gerekmektedir. Ayrıca sorunları karşılıklı suçlamalardan kaçınarak ilerleterek, daha da büyümesinin önüne geçebilirsiniz. Gerektiği durumlarda ise bir emlak danışmanı veya arabulucudan destek alabilirsiniz.

Açık ve Şeffaf İletişim Kurmanın Önemi
Kiracının ev sahibiyle olan ilişkisinin sağlam olabilmesi adına iki tarafında birbirine açık ve dürüst davranması gerekmektedir. İyi bir iletişim kurmak, bu süreçte her kapının anahtarı olarak görülmektedir. Kiracı, ev ile ilgili talep ve hassasiyetlerini net bir şekilde belirtmeli ve ev sahibi ise ödeme tarihleri, kira bedeli ve aidatlar konusunda açık olmalıdır.
Evin kiralanma sürecinde beklentilerin açık bir şekilde konuşulması, olası sorunların önüne geçmektedir. Kiracı ve ev sahibinin arasındaki ilişkinin kuvveti olabilmesi adına iki tarafında birbirine açık davranması gerektiği unutulmamalıdır. Süreç içerisinde karşılıklı empati kurmak, olası anlaşmazlıkların önüne geçerek, çözümünü kolaylaştırmaktadır.
Ev sahibinin veya kiracının karşısındaki kişinin bakış açısını anlamaya çalışması iletişimin kalitesini yükseltmektedir. Ev sahipleri, kiracının evde oturduğu mühletçe ona kendi yuvası gibi görmesi gerektiğini hissettirmelidir. Kiracılar ise ev sahibinin kendi mülkünü korumak istediğini anlayıp, anlayışlı şekilde davranmalıdır.
Sağlam İletişim İle Sağlıklı Bir Ortaklık Kurma
Kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkiyi güçlendirebilmek, kira sürecini olumlu şekilde etkilemektedir. Zamanında geri dönüş sağlama, karşılıklı empati ve saygı duyma, açık iletişim gibi faktörler bu süreçte önemli görülecek faktörlerdendir. Her iki tarafın huzurlu bir deneyim geçirebilmesi adına güvenin hakim olması gerekmektedir. Kiracı veya ev sahibi olarak bahsedilen stratejileri uyguladığınız takdirde sorunları minimize etmeniz mümkündür.
Özellikle kiracı ve ev sahibiyle olan ilişki arasında uzun vadede bir güven ilişkisine dönüşmesi gerekmektedir. Kiracı evin bakımına özen gösterdiği takdirde ev sahibi kiracının konforunu daha da iyi şekilde sağlamaya çalışacaktır. Zaman içerisinde ufak görünen sorunlar büyüme eğilimi gösterebilir. Sorunların hızlı şekilde çözülmesi, kiracı ve ev sahibinin memnuniyetini artırmaktadır.
Kiracı evde bir problem fark ederse ev sahibi bu taleplere kayıtsız kalmamalı ve mümkün olduğu sürede çözüm üretmelidir. Ev sahibi kiracının kendi yaşam alanına saygı göstererek ilerleme kaydetmelidir. Kiracıya düşen ise evle ilgili bir konu olduğunda ev sahibini ayrıntılı şekilde haber etmelidir. Bu dengeyi iyi şekilde kurmak, iki taraf içinde olumlu etkileyecek bir etmendir.
Taşınmaz Yönetiminde Hukuki Dil hakkında merak edilenler için tıklayın!