Taşınmaz yönetiminde bazı hukuki terimler özellikle ön plana çıkmaktadır. Günümüzde bireyler ve kurumlar tarafından taşınmaz malların yönetimi son derece önemli bir konu haline gelmiştir. Apartman sakinleri, yöneticiler, site yönetimleri ve gayrimenkul yatırımcıları taşınmazların hukuki süreçlerine ilişkin konularda karşı karşıya kalmaktadır. Hukuki dil, sözleşme, yönetmelik, kanun ve resmi belgelerde kullanılmakta olan resmi bir dil olarak geçmektedir. Bundan dolayı hukuki değil tamamen anlaşılır, yoruma kapalı ve kesin olması gereken bir alandır.
Hukuki dil, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçebilmek ve mevcut sorunların çözülebilmesi konusunda önemlidir. Hukuki dil yanlış veya eksik kullanıldığında yönetim planı, kat mülkiyeti ve kira sözleşmelerinde önemli hak kayıplarına sebep olabilir. Buna basit bir örnek verilecek olursa; kira sözleşmesinde tahliye taahhüdü yanlış anlaşıldığında kiracının tahliyesi zorlaşmaktadır.
Taşınmaz Yönetiminde Sıklıkla Kullanılan Hukuki Terimler
Taşınmaz yönetiminde yönetim planı, apartman ve siteler için ortak yaşam kurallarını düzenlemekte olan belgeler söylenmektedir. Hukuki bağlayıcılığı bulunmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu ise apartman ve site yönetiminde temel yasal düzenlemeleri kapsamaktadır. Bu kanuna göre kat maliklerinin hak ve sorumlulukları ayrıca belirlenmiştir.
Ecrimisil, bir taşınmazın haksız kullanımından doğan tazminata söylenmektedir. İrtifak hakkı ise bir taşınmaz üzerinde başkasına belirli bir kullanım hakkı tanınmasına denmektedir. Son olarak tahliye taahhütnamesi, kiracının belli bir tarihte taşınacağına dair verdiği yazılı beyannamedir. Bu terimlerin doğru kullanılması ile hem hak maliklerinin hem de yöneticilerin hakları korunmaktadır.

Hukuki Dil Neden Önemlidir?
Hukuki ifadeler açık ve net olursa, taraflar arasında bir olay üzerine yaşanabilecek yorum farklılıkları ortadan kalkmış olur. Yönetim planında kat maliklerinin aidat borçlarını ödeme yükümlülüğünün ifadesi net şekilde belirtilerek, aidat ödememe sorunlarının çözümü kolaylaşmış olur. Taşınmaz yönetiminde belediyeler, mahkemeler ve tapu müdürlükleri ile yapılan yazışmalarda hukuki dilin net ve açık şekilde kullanılması gerekmektedir.
Resmi dile ne kadar hakim olmak demek, işlemlerin o kadar hızlanmasını kolaylaştırmaktadır. Yönetici sözleşmeleri veya kira sözleşmelerinde kullanılmakta olan hukuki dil, sözleşmenin geçerliliği açısından son derece önemlidir. Yanlış veya eksik şekilde hazırlanan belgeler mahkeme nezdinde geçersiz sayılabilecek durumlardandır.
Hukuki Dil Kullanımında Neye Dikkat Edilmeli?
Taşınmaz yönetiminde hukuki dil muhakkak açıklık ve netlik anlayışıyla kullanılmalıdır. Hukuki ifadeler kendi içerisinde muğlak olmamalıdır. Buna bir örnek verilecek olursa; aidat gecikme faizi yasal faiz oranı üzerinden hesaplanacaktır şeklinde ifadeler gibi kesin olmalıdır. İhtarnameler, sözleşmeler ve yönetim planları hazırlanacağında hukuki danışmanlar veya avukatlardan destek alınmalıdır. Özellikle bu tarz belgeleri hazırlama aşamasında uzman görüş almak, ileride doğabilecek sorunları önlemektedir.
Hazırlanan belgeler güncel mevzuata uygun olacak şekilde hazırlanmalıdır. Borçlar Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu gibi düzenlemeler günümüzde sıklıkla güncellendiğinden, takibi muhakkak gereklidir. Hukuki dilin hatalı kullanımında bazı sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Yanlış kullanılan bir hukuki ifade, kişilere ciddi manevi maddi kayıplara yol açabilmektedir. Ortak alanların kullanımında çıkan uyuşmazlıkların çözülememesi, kat maliklerinden aidat toplanamaması ve yanlış hazırlanmış bir kira sözleşmesi nedeniyle kiracının tahliye edilememesi gibi durumlar yaşanabilecek maddi ve manevi kayıplara örnektir.
Bundan dolayı taşınmaz yönetiminde hukuki dile gereken özen gösterilmesi gerekmektedir. Kat malikleri, kiracılar ve yöneticiler arasında yaşanabilecek sorunların önlenebilmesi adına belgelerin tamamen mevzuata uygun ve eksiksiz şekilde hazırlanması gerekmektedir. Dolayısıyla taşınmaz yönetimiyle ilgilenen herkesin en az temel hukuki dil bilgisine sahip olması veya profesyonel bir destek alması gerekmektedir.
Konut Satın Alırken Karşılaşabileceğiniz Maliyetler için tıklayın!
Pingback: Kiracı ve Ev Sahibi İlişkisini Güçlendiren İletişim Stratejileri - Mülk Takibi