Ev Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler Neler2

Ev Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler Neler?

Ev sahiplerinin pasif gelir elde etme konusunda evlerini kiraya vermek istedikleri bilinmektedir. Günümüzde Türkiye’de kira piyasası oldukça hareketli ilerlemektedir. Mülk sahipleri de yasal düzenlemeler ve kira kontratları gibi pek çok farklı bilgi edinmeleri gerekmektedir. Ev sahiplerinin süreci doğru yönetemediklerinde pek çok farklı sorunla karşılaşmaları mümkündür.

Ev kiralamaya karar verdiğiniz andan itibaren doğru adımlar atarak güvenli ve düzenli bir şekilde gelir kaynağı elde edebilirsiniz. Mevcut piyasa hareketliliklerini, kiracı ilişkilerini ve yasal düzenlemelerini bilmek de sizlere önemli oranda katkı sağlamaktadır. Kiralık ev sahiplerinin bilmesi gereken detayları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Kira Piyasasını İyice Araştırmak

2025 ya ondan itibaren büyük şehirlerdeki kira artış oranındaki yasal sınır %25 olarak belirlenmiştir. Ev sahipleri için ilk olarak dikkat etmesi gereken konulardan birisi de piyasa araştırması yapmak olacaktır. Bölgede var olan kira fiyatlarını bilmeden kira bedeline karar verirseniz, evinizin ederin altında kiraya vermeye neden olabilirsiniz.

Kira bedelinin etkileyecek unsurlar içerisinde evinizin konumu, evinizin büyüklüğü, sunmuş olduğu olanaklar ve binanın yaşı gibi özellikler yer almaktadır. Güncel ilanları ve emlak portallarını iyice araştırdıktan sonra bölgenizdeki ortalama kira bedellerini inceleyebilirsiniz.

2- Yasal Düzenlemeleri Araştırmak

Mevcut olan yasal düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Bunun beraberinde konut ve iş yerleri için kira artış oranı 2025 yılı kapsamında %25 ile sınırlı tutulmuştur. %25 sınırını aşan artışlar ise geçersiz olarak sayılmaktadır. Kanunlar çerçevesinde en fazla 3 kira bedeli kadar depozito talep etme hakkınız bulunmaktadır.

Bu depozitolar bankanın vadeli hesabına yatırılarak, kira dönemi sonunda kiracıya iade edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kiracıyı tahliye edebilmek için geçerli bir sebep bulunmalıdır. Kira bedelinin ödenmemesi ve evde kendinizin oturma ihtiyacı gibi sebepler buna dahil tutulmaktadır.

3- Doğru Kiracıyı Bulmak

Evinizi korumanın en iyi yollarından birisi kiracı seçiminde dikkatli olmaktır. İlk olarak gerektiği durumlarda kiracının gelir durumunu ve düzenli ödeme alışkanlığının bulunup bulunmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Sonrasında evi ziyaret etmek isteyen kişilerle yüz yüze görünmeniz gerekmektedir. Dilerseniz önceki sahiplerinden bilgi toplayabilirsiniz. Doğru kiracı seçtiğiniz takdirde uzun vadede sorun yaşama ihtimalinizi azalmış olur.

4- Kira Sözleşmesini Doğru Hazırlamak

Sözleşme hazırlama esnasında bazı adımları dikkat etmeniz gerekmektedir. Yapacağınız kira sözleşmesi, hem sizleri hem de kiracıyı koruyan önemli bir belgedir. Bu sözleşme içerisinde tarafların adı, soyadı ve T.C. kimlik numaraları eksiksiz şekilde yer almalıdır.

Kiralanması planlanan dairenin açık adresi ayrıntılı şekilde yazmalı, kira bedeli, ödeme günü ve ödeme şekli belirtilmelidir. Kira süresi ve kira artış oranı ise net bir şekilde yazılmalıdır. Aidat, tamirat ve bakım gibi masrafların kime ait olduğu da belirtilmelidir.

5- Unutulmaması Gereken Tüm Detaylar

Kiraya vermeyi planladığınız ev apartman veya sitede bulunuyorsa aidat ve ortak masrafların belli bir dağılım bulunmaktadır. Örneğin; aidat kiracının sorumluluğundayken, dış cephe mantolama ve asansör bakımı gibi masraflar da ev sahibine aittir. Bunun yanı sıra vergi yükümlülüklerinizi zamanında yerine getirmeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu durum sizleri cezai yaptırımlara tabii tutulmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca banka üzerinden ödeme almakta vergi açısından ve de resmi bir kanıt oluşturması açısından önemlidir.

Yapılacak olan kira ödemelerini banka aracılığıyla temin ettiğiniz takdirde sorun yaşama olasılığınızda bir o kadar düşer. Gerektiği durumlarda profesyonel ekiplerden destek alabilirsiniz.

Yabancıya Konut Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir