Kiracı İle Anlaşmazlıkta Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler

Kiracı İle Anlaşmazlıkta Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?

Arabuluculuk, iki taraf arasında uyuşmazlık çıktığında, tamamen bağımsız ve tarafsız olacak bir kişi tarafından çözümlenmesini sağlayan çözüm yöntemidir. Arabulucu eşliğinde yaşanan sorunlar çok daha kolay bir şekilde çözülebilir. Mahkeme ile kıyaslandığında daha hızlı, dostane ve masrafsız bir çözüm yolu sunulur. Kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan uyuşmazlıklarda, iki tarafın da hak kaybı yaşamadan kısa süre içerisinde uzlaşması amaçlanır.

Kira davalarında dava açabilmek için arabuluculuğa başvurmadan dava açmanın mümkün olmayacağı belirtilmiştir. Yapılan bu uygulama ile birlikte mahkemelerdeki dava yükünü hafifletmek ve tarafların uzlaşma kültürünü sağlayabilmek amaçlanmıştır. Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar, günümüzün mevcut sorunları içerisindedir. Tahliye talepleri, sözleşme ihlalleri ve kira verenlerinin artışıyla birlikte mahkemeleri olan talep de fazladır.

Zorunlu Arabuluculuk Nedir?

Birtakım hukuki uyuşmazlıklarda taraflar mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya yani zorunlu arabuluculuk desteği alması gerekmektedir. Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunlar zorunlu arabuluculuk kapsamında değerlendirilmektedir. Depozito iadesi gibi parasal uyuşmazlıklar, sözleşme ihlali, kira tespit davaları, kira bedeli artışı, tahliye talepleri, aidat ve bakım masrafları gibi konular zorunlu arabuluculuk kapsamında değerlendirilmektedir. Bu başlıkların herhangi birisinden dava açmak isteyen kişilerin ilk olarak arabulucuya başvurması gerekmektedir.

Şayet arabulucu eşliğinde bir uzlaşma görülmezse mahkemeye gitme hakkı taraflara doğmaktadır. Zorunlu arabuluculuk süreci, başvuru yapmanızdan itibaren en fazla 4 hafta içinde sonuçlanmaktadır. Fakat gerekli görüldüğü durumlarda 4 hafta değil, 5 hafta kadar süreyle de uzatılarak sonuçlanabilir. Mahkemeler ile kıyaslandığında bu süreç daha da kısa olacak şekilde gerçekleşmiş olur. Taraflar arabulucu eşliğinde anlaşma sağladığı takdirde önemli avantajlar elde etmiş olur.

Mahkemeye gitmeden çözüm sağlandığı için taraflara avantaj sağlanır. Aynı zamanda taraflar hem zaman hem masraf açısından kazançlı çıkmaktadır. Anlaşma tutanağı, ilam niteliğine geçtiği için gerektiğinde doğrudan icraya konabilmektedir. Eğer anlaşmaz sağlanamazsa taraflar ellerindeki tutanakla birlikte mahkemeye başvurabilmektedir.

Kiracı İle Anlaşmazlıkta Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler
Kiracı İle Anlaşmazlıkta Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler

Arabuluculuk Süreci Nasıl Başlar?

Arabuluculuk süreci ilk olarak başvuru yaparak başlamaktadır. Bu süreci şöyle sıralamak mümkündür:

  • Taraflardan herhangi birisi, uyuşmazlığın görüldüğü lokasyondaki adliye içerisinde bulunan arabuluculuk bürosuna başvurarak süreci başlatabilmektedir. Yapılan başvurular tamamen ücretsizdir. Eğer bulunduğunuz adliyede arabuluculuk bürosu bulunmuyorsa, Yazı işleri müdürlüğünden de başvurular tamamlanabilir.
  • Başvurunun yapılması ile birlikte sistem tarafından tamamen tarafsız bir arabulucu atanır. Atanan arabulucu iki tarafla iletişime geçtikten sonra toplantı düzenlemek adına tarih verirler.
  • Son aşama olarak arabulucu, hem kiracı hem de ev sahibine resmi yollarla ulaştıktan sonra toplantıda anlatabilmek adına bilgilendirir. İki tarafında bu toplantıya katılması son derece önemlidir. Taraflardan birinin gelmediği durumlarda, gelen kişiliğe yine bir tutanak tutulur. Sonrasında dava sürecine geçildiğinde lehine tutanak tutulan kişiye avantaj sağlamış olur.

Arabulucu İle Yapılan Görüşme Süreci

Arabulucu, ilk görüşmeyi yapabilmek için iki tarafı da çağırarak toplantı düzenler. İki tarafı da dinledikten sonra yaşanan sorunun özünü, iki tarafın taleplerini ve olası çözüm yollarını tarafsız şekilde analiz eder. Yapılan bütün arabuluculuk görüşmeleri gizlilik ilkesi ile yürütülmektedir. Toplantı esnasında arabulucunun söylediği veya tarafların açıkladığı bilgiler, dava esnasında sunulamaz.

Tarafların uzlaşmaya vardığı takdirde arabulucu bir anlaşma belgesi hazırlar. Bu anlaşma belgesi mahkeme kararını niteliğine geçer ve doğrudan icra edilebilir. Taraflar arasında herhangi bir uzlaşma görülmezse bu durum tutanağa geçirilerek, dava açma yoluna gidilir. Taraflardan birisi geçerli bir mazeret olmaksızın toplantıya katılmazsa, dava sürecinde yargılama giderlerinden sorumlu tutulabilir. Bu sebeple davaya gitme durumu karşı tarafın lehine olacak şekilde kullanılabilir.

Gayrimenkul takibi Nedir? adlı yazımız için tıklayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir